Arborelius ikke den første kardinal som har besøkt Bergen

I teksten om retrett med kardinal Arborelius står det: «det var vel første gang i historien at St. Paul menighet fikk besøk av en kardinal». Det viser seg å være feil – minst tre kardinaler har besøkt Bergen! Gjermund Høgh har hjulpet oss med å korrigere fakta – han sendte følgende informasjon:

«Det var en stor begivenhet da kardinal Nicholas Breakspear, den senere pave Hadrian IV, besøkt Norge og også Bergen i 1153/54.

Generalprefekt for Propagandakongregasjonen, Kardinal Wilhelm van Rossum, hadde visitas i Skandinavia og innledet denne med besøk i Bergen i juli 1923. Kardinalens besøk i Norge var en stor begivenhet i avisene.

Josef Kardinal Glemp, primas for Polen, besøkte Norge i 1987 og var i Bergen 16. mai.

Kardinal Glemps besøk var egentlig mest en politisk sak for å vise hvem Norge i 1987 hellet mot i forholdet til Polen. (Polen var det første landet som brøt med kommunismen da det ble utlyst valg i 1989.) Men formelt var dette en privat invitasjon fra biskop Schwenzer til sin kollega i Polen, pakket inn i at Caritas som hadde vært engasjert i Polen stod for det praktiske av arrangementet.

Kardinal Glemp ble i løpet av et par dager mottatt både av utenriksminister Th. Stoltenberg, statsminister Gro Brundtland og kong Olav V og på selve 17. mai i Stortinget av stortingspresident Jo Benkow – alle i sine respektive offisielle kontorer. Det er ikke mange som får en tilsvarende runde, selvsagt lå det noe i dette i en spennende tid. Han besøkte forøvrig foruten Oslo og Bergen også Narvik (jf. 1940) og Beitostølen (respekt for funksjonshemmede – Erling Stordahl, Ridderrennet etc.) Besøket var forside i VG og i aviser rundt landet og i TV. Noen i Polen irriterte seg noe grundig.

Ellers var Roger Etchegaray på privat besøk i Bergen sommeren 1973 (pluss/minus ett år) og besøkte oss bl.a. på en ungdomsleir vi hadde på Seletun. Da var han riktignok fortsatt bare erkebiskop av Marseilles, men alle forstod at han var “på vei opp”. (Han ble kreert kardinal i 1979 av pave Johannes Paul II)

Jeg vil ikke være forbauset om at andre kan vite om kardinaler som har vært i Bergen under lignende omstendigheter.»

Bilde fra kardinal van Rossums besøk
Bergens Tidende 26.juli 1923
Bergens Tidende 16.mai 1987