ETT I DET VESENTLIGSTE – årets fasteretrett

DSC_0499a

Temaet for retretten «Enighet i det vesentligste, frihet i det uvesentlige, kjærlighet i ett og alt»  er et utsagn tilskrevet den hellige Augustin og også brukt i den pastorale konstitusjon «Gaudium et spes» (Kirken i den moderne verden, 2.Vatikankonsil). Med dette motto i bakgrunnen delte pater Pål Bratbak sine refleksjoner over Paulus 1.Korinterbrevet,12 med oss, om de forskjellige nådegavene og om Kirken – Kristi legeme: én kropp, mange lemmer; og om den katolske kirke i dag – i verden, i Norge, og i St.Paul menighet. Det skapte sterk inntrykk å høre hvordan «Ånden blåser dit den vil», gjennom den vakre filippinske stemmen i St. Olavs domkirke i Oslo, eller den ikke planlagte messen i Rondeslottet asylmottak hvor Øst og Vest kunne møtes i Eukaristien; eller Corpus Christi prosesjon som er kommet tilbake i flere katolske menigheter og med kulturer fra hele verden.

«For med én Ånd ble vi alle døpt til å være ett legeme.. Om ett lem lider, da lider alle lemmene med. Og om ett lem blir hedret, da gleder alle lemmene seg med. Dere er Kristi legeme, og hver for seg hans lemmer.» sier Paulus.

På lørdag var det «stille retrett» – med tid til tanke og meditasjon mellom foredragene, også mens vi spiste lunsj. Og det var selvsagt tid til bønn, tilbedelse og skriftemål i kirken. Retretten ble avsluttet med Høymesse på søndag.

Hjertelig takk til pater Bratbak for en inspirerende helg i fastetiden, takk til alle som bidro organisatorisk og enspesiell takk til Marialegionen for matservering både fredag og lørdag!

DSC_0490

DSC_7804

DSC_0495 DSC_7826 DSC_7850 DSCN4837 20170312_123028