Relikvievalfarten

tn_DSC_4704 (2)Allerede samme kvelden tikker meldinger inn. «Det var fantastisk fint og nydelig i kveld…. Kommer aldri til å glemme denne relikvievalfarten.» Det er fred, glede og en uforklarlig følelse å ha vært med på noe stort vi sitter igjen med etter denne tirsdagskvelden i St Paul kirke.

Himmelens sluser hadde åpnet seg på Vestlandet og vann gav motstand på mange måter da relikviene av Thérèse og hennes helligkårede foreldre Zélie og Louis Martin skulle fraktes fra Stavanger til Bergen. En halv time forsinket ble de mottatt av en fullsatt kirke, og åtte av menighetens tidligere og nåværende prester. P. Symeon kunne i sin preken ved velkomsten fortelle at de måtte overvinne store hindre i form av vann både over og under bilen – og at forsinkelsen skyldtes stengt veibane på Kaland på grunn av oversvømmelse. Men akkurat idet relikviene ble båret inn i kirken var det nesten opphold så prosesjonen med ni prester og 17 ministranter og følge kom så godt som tørre til messe – helt i Thérèses ånd.

En samlet menighet ba rosenkransen med lesninger fra Pilegrimsboken i påvente av de forsinkede relikviene. Og ved siste «ære være» ble bilene observert i bakken. Selv om programmet var tettpakket, ble det også tid til å ære relikviene etter både velkomstseremonien og Vesper. Hele menigheten tok del i høytidelig vesper som for anledningen ble ledet av p Tao, med sognepresten som forsanger. Høytidelig var også høymessen, avsluttet med velsignelse av roser. Da orgel og kor framførte sine siste strofer, ble benkene raskt fylt med polske troende. – Og var det full kirke med 250 troende til messen kl. 19.00, var den overfylt til messen på polsk kl. 20.30. Anslagsvis 400 polske troende hadde funnet veien til St Paul til messe og bønn som varte til kl. 23.00 på kvelden.

I skrivende stund er det en jevn strøm av troende som kommer og går i kirken. En drosjesjåfør tilbringer lunsjen i bønn, mor og datter kneler ved relikviene, en liten gutt blir instruert av sin bestefar. Alle generasjoner og nasjonaliteter er å se. Senere på dagen samles unge til felles bønn, og det vil bli messer og bønn på flere språk.

Bærere venter på bilen med relikviene

Bærere venter på bilen med relikviene

Relikviene bæres i prosesjon inn i kirken

Relikviene bæres i prosesjon inn i kirken

P Symeon taler under velkomstseremonien

P Symeon taler under velkomstseremonien

Høytidelig vesper

Høytidelig vesper

Mange sto i kø for å ære relikviene før høymessen

Mange sto i kø for å ære relikviene før høymessen

tn_DSC_0116

tn_DSC_0134

tn_DSC_0144

tn_DSC_0113

Tekstlesning

Tekstlesning

Røkelse

Røkelse

Den eukaristiske bønn

Den eukaristiske bønn

Onsdag formiddag, mange er innom kirken

Onsdag formiddag, mange er innom kirken