Laudato Si! Også i år.

St. Paul skole vier vanligvis første fredag i mai til aktiviteter som markerer pave Frans encyklika Laudato Si! Vi snakker med to lærere fra St. Paul grunnskole, Sunniva Vang Kristiansen og Rebecca Larsen, som tok initiativ til årets markering.

«Det begynte for to år siden og det var stor suksess», sier Sunniva. “I fjor var det vanskelig på grunn av pandemien, men i år skal markeringen gå i gang i uke 18, selv om i mer begrenset omfang”, sier de to lærerne.

Likevel, når hoveddagen kom i dag – fredag 8. mai – så finner vi at omfanget av markeringen er ganske stort! Og noen aktiviteter skal fortsette fram til onsdag neste uke. Dagen begynte med fellessang. 

Morgensang

Elevene på småskolen har sammen laget et stort bilde som viser hele skaperverket, med jord og vann, luft og sol. Det blir mulig å se dette i Arena også neste uke.  

Småskolens prosjekt fullføres

På mellomtrinnet jobber man med temaer knyttet til «matsvinn» og klima; 8. klasse lager hver dag videotips på Tik Tok om hvordan man kan gjøre hverdagen mer miljøvennlig;  og 9. klasse skal neste tirsdag plukke boss på veien fra Ankerhytten. 10. klasse må konsentrere seg om arbeid med fagene siden det er bare noen uker igjen før de forlater St. Paul skole.

8. klasse lager kanelsnurrer

Målet med arbeidet med Laudato Si er å skape holdningsendring. Dette er ikke bare om bossplukking, mange gjør det nå, men dette er om å ta være på vår jord, som vi fikk i gave fra Gud. Vi har medansvar. Barna er kjent med hva ordene Laudato si betyr – Lovet være du; de vet at pave Frans skrev encyklikaen og at den er ikke bare om klima, men om verdier og om hvordan vi bør bruke muligheter som teknologien og vitenskapen gir oss til beste for kloden og menneskene. Hvordan man snakker om dette budskapet må selvfølgelig tilpasses klassetrinnet, sier Rebekka. «Og for oss på St. Paul skole betyr det mer enn fag», tilføyer en annen lærer, Johannes Falkenberg.

Å ta ansvaret vårt på alvor betyr å ha kunnskap og reflektere over våre handlinger og å endre de, for eksempler når det gjelder gjenbruk. Det betyr også at vi skal be for skaperverket, sier de to lærere.

Sunniva og Rebekka tenker også at den nye encyklikaen Fratelli tuttiVi er alle brødre kunne også brukes til tverrfaglig arbeid på de katolske skolene. Kanskje rektorene kan foreslå det i årene som kommer.

Vi takker elevene og lærere ved St. Paul skole for å minne oss alle om vårt medansvar for Skaperverket og gratulerer med dagen!.