Pater Pollestad inspirerte!

9788202601249Pater Pollestads foredrag tirsdag kveld ble en stor inspirasjon for de mange som kom denne kvelden på Personalrommet. Forfatteren imponerte med kunnskap om Therese, med engasjement i formidling av det katolske budskapet om helgenene og relikvier og med kommentarer om dagens verden og Norge hvor den materielle velferden ikke skaper åndelig ro og frelse.

Vi lærte mye om Therese og familien Martin, men også om Frankrike på 1800-tallet med den dype religiøsiteten hvor å gi alle sine døtre til Karmel klosteret med en stor medgift var helt normalt. Men den lille Therese var ikke bare en søt og from pike! Hun var allsidig flink og ofte et rasjonelt vesen som reflekterte over forskjellsbehandling av menn og kvinner, og som kunne trosse regler og forbud til og med i møte med paven.

Vi ble minnet om at kirken bygget på relikvier – «på gamle ben»; først og fremst Peterskirken – med Peters ben i Scavi – krypten under alteret, og noen relikvier under altersteinen i alle katolske kirker. Og at det er en urgammel tradisjon med valfarten til helgensteder og deres relikvier. Det som er spesielt denne gang er det at relikvier er på reise istedenfor at vi reiser på en valfart. Dessverre gjorde fem hundre år med reformasjonen så store ødeleggelser i det norske språk at det mangler ord for å uttrykke forskjellen.

Vi ble også minnet om at Karmelklostrene finnes også i dag, også i Norge – i Tromsø og at relikviereise gjennom Norge til søstrene i nord er ikke en tilfeldighet. Vi trenger søstrenes bønn og det budskapet de sprer. Vi trenger den styrke som den lille Therese hadde – til tross for at også hun opplevde «mørketiden», vi trenger hennes «lille vei» og tro på kjærlighet og Guds miskunn. Som Pollestad understreket var hun kanskje den eneste i hele Frankrike som bad for en forferdelig forbryter, en kriminell som skulle henrettes – hun bad for hans omvendelse og dermed det evige liv. Og hun ble hørt – forbryteren avsluttet sitt liv med Jesus på sine lepper. Det er utvilsomt at vi kan lære mye fra lille Therese av Jesusbarnet. Og søstrene i Tromsø, det var pater Pollestad overbevist om, har bedt om Thereses forbønn for hele Norden og den omvendelse.

Vi får en mulighet å oppleve Thereses og hennes foreldres nærhet i St. Paul menighet når relikviene kommer til oss den 9. oktober – 10. oktober. Det er typisk katolsk og venerere relikvier og å tro på mirakler!