Polens frihet 100 år

polenSøndag 11. november feirer vi 100 år siden første verdenskrig tok slutt. Det er også 100 års jubileum for Polens frihet. Det ble feiret i St. Paul menighet med takksigelsesmesse kl. 15.00, hvor sognepresten holdte preken. Dom Alois sa bl.a. følgende.:

«Kjære troende.

Gratulerer med dagen, med den dagen da Polen igjen vant sin frihet og selvstendighet etter over hundre års undertrykkelse og deling. Som nordmann er jeg vel kjent med stoltheten og gleden over å kunne leve i et fritt, selvstendig land (…) .

 «Til frihet har Kristus frigjort oss. Stå derfor fast og la dere ikke tvinge inn under slaveåket igjen.» (Gal 5,1) skriver apostelen Paulus. Mens apostelen Peter skriver i sitt første brev: «Dere er frie. Bruk bare ikke friheten som påskudd til å gjøre det onde, men til å tjene Gud.» (…)

«Frihet er også et moralsk gode. Frihet kan være «frihet til noe», f.eks. frihet til å gjøre som man vil, frihet til å ikke ta hensyn til andre, frihet til å bryte loven, – både Guds og statens. Frihet kan også være frihet til å gjøre godt, til å velge det gode fremfor det onde. Frihet og selvbestemmelse er et stort gode i seg selv, men det viktige er hva vi gjør med friheten.» (…)

«Gud har kalt dere, hver og en, til å være Hans vitner i verden, også her i Norge, ja, kanskje spesielt her i Norge, hvor den kristne tro står svakt i et stadig mer verdsliggjort samfunn og hvor Den Katolske Kirke bare utgjør en liten minoritet. Det polske vitnesbyrd er viktig, både i arbeidslivet men også i hele samfunnet – at dere med deres liv og også med deres ord – forkynner at «Jesus Kristus er Herre» og viser at «vi stoler på deg, Jesus.»

Jeg ber at Den Allmektige Gud må velsigne dere til all god gjerning, og må Guds Mor Maria, hjelpe dere alltid med sin forbønn.   AMEN „

(Hele preken i polsk oversettelse finnes her

Etter messen fortsatte feiringen med et variert program på St. Paul skole.