Pilegrimstur til det hellige kors i Fana

NB Det blir endring av ruten fra Lagunen til Stend stasjon i forhold til i fjor, i år går vi over Stendafjellet. Det blir litt mer stigning, men mye fredeligere omgivelser. Oppmøte tidspunktene blir som tidligere annonsert

Lørdag 12. september 2020 feirer kirken dagen for korsets opphøyelse – Exaltatio Sanctae Crucis – i Fana kirke kl. 16.00.

Du kan ta del i denne feiringen ved å gå til fots som pilegrim (18 km) i fellesskap sammen med andre fra St. Paul kirke. Eller du kan ta deg til Fana kirke slik det passer deg best; ved å bruke sykkel, bybane, buss eller bil på egen hånd, eller med andre. Det er fint om mange vil være med på vandringen helt fra St. Paul, men du er også velkommen til å hekte deg på fellesvandringen hvor som helst underveis.

På grunn av smittevernhensyn vil inngang til messen i Fana kirke kreve påmelding via billett.katolsk.no. Antall deltakere i kirken er begrenset til 120 så vær snar med påmelding. Det er ingen begrensning på antall deltakere utenfor kirken, eller som deltaker i pilegrimsvandringen.

Program for dagen:

Vandring til fots:
10.45: Oppmøte ved St. Paul kirke
11.00: Avgang fra St. Paul kirke (18 km)
14.15: Avgang fra Lagunen ved Krohnåsveien/Skeidar (4 km)
15.15: Oppmøte og samling ved gamle Stend stasjon
15.20: Vi går i samlet prosesjon fra gamle Stend stasjon
16.00: Messe i Fana kirke.
NB! Påmelding via billett.katolsk.no Påmeldingen åpnes en uke før messen.

Husk godt fottøy, matpakke og drikke til turen. Og kle deg etter været!

Hvis du kommer med bil gjør vi oppmerksom på at det er begrenset med parkering ved Fana kirke og langs Titlestadveien.

Det er mulig å ta buss (rute 60/61) til og fra Lagunen. Siste bussavgang fra Lagunen før messen er kl. 15.10. Retur med buss fra Fana kirke er kl. 18.45.

Om Fana kirke og det hellige kors

12. september feirer Kirken minnedag for Korsets Opphøyelse – Exaltatio Sanctae Crucis. Dagen er blitt feiret siden 330-årene da den hellige Helena, keiser Konstantins mor, oppdaget Herrens kors i Jerusalem, hvorpå Gravkirken ble bygget på stedet. Korsets opphøyelsesfest er blitt en av de viktigste dagene i Kirkens liturgi. Dagen blir feiret særlig høytidelig i de kirkene der relikvier fra det hellige kors befinner seg. Dagen var også avmerket på den norske primstaven – høstkorsmesse. Da skulle kornet være samlet, alt høstarbeid ferdiggjort og setrene lukket for vinteren.

Det hellige kors kirke i Fana ble bygget i annen halvdel av 1100-tallet og stod ferdig i 1220-årene. Pave Gregors IX vernebrev fra 1228 forteller at kirken var både sognekirke og hospitalkirke på denne tiden. Senere ble den også et kongelig kapell. Krusifikset fra kirken kan man i dag se i Kirkesamlingene i Bergen Historiske museum. I middelalderen fantes det også et sølvkors i Fana som, ifølge legenden, ble fisket opp av Fanafjorden av to brødre. Dette korset ble fort kjent som mirakuløst og valfarter til Fanakirken ble en tradisjon i middelalderen. Det er få kilder som kan bekrefte dette, men vi vet at dette korset fjernet fra kirken etter reformasjonen, da lensmann Tor Roed plyndret kirken og tok med seg alt som kunne smeltes. Sølvkorset ble aldri funnet igjen –sannsynligvis sank korset i havet under seilasen til Bergen.

Vi har også en indirekte kilde som forteller om omfanget av valfart og helbredelser i det Hellige kors kirke i Fana. Mot slutten av 1500-tallet brente den lutherske presten i Fana seks hestelass krykker og staver som de helbredede hadde kastet fra seg i århundrene før reformasjonen. Etter reformasjonen ble pilegrimsvandringen til kirken i Fana etter hvert glemt.