Tradisjonen tro gikk også i år pilegrimer fra St. Paul kirke til den Hellige kors kirke i Fana lørdag 14. september. Denne dagen feirer Kirken minnedagen for Korsets Opphøyelse, feiringen som går tilbake til 330-årene da den hellige Helena, keiser Konstantins mor, oppdaget Herrens kors i Jerusalem. Den er blitt en av de viktigste dagene i Kirkens liturgi. Dagen var også avmerket på den norske primstaven – høstkorsmesse.
Dette var femte gang i moderne tid, men la oss ikke glemme at tradisjonen går tilbake til middelalderen. Kirken i Fana sto ferdigbygget ca 1220 og pilegrimer kom både til fots og med båt til festen for Korsets opphøyelse 14. september. I kirken var det et sølvkors som var kjent for å være mirakuløst. Pilegrimer kom med håp om helbredelse og mange erfarte det, siden kilder forteller at på 1500-tallet brente man seks hestelass med krykker og staver som de helbredede hadde kastet fra seg i århundrene før reformasjonen.
Det var rundt to hundre pilegrimer som samlet seg i Fana kirke på lørdag. Noen gikk fra St. Paul kirke, mange fra Lagunen, noen i tillegg fra Stend og noen flere kom direkte til messen. Det var mange ungdommer som forbereder seg til fermingens sakrament, sammen med noen foreldre. Det er gledelig å se at ungdommer er med! Underveis bad vi korsveien og rosenkrans på norsk og polsk. Og i år var det fint vær.
Det var godt å vandre til Fana og feire katolsk messe i Fana kirke, som var viet til det hellige kors. Så mange pilegrimer har gått foran oss gjennom århundrene. Det er godt å vite at vi fortsetter å vise ærbødighet for Kristi kors, men også vemodig å tenke på den lange tradisjonen og historien til kristendommen i Norge. Kristenretten innført for tusen år siden av Olav den Hellige, landsloven og Bergens bylov innført av fransiskanerkongen Magnus Lagabøte, for 750 år siden.
Korset er for oss det viktigste symbolet av Guds kjærlighet, sognepresten Dom Alois minnet oss om dette i sin preken i Fana kirken. «For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå tapt, men ha evig liv» sier evangelisten Johannes. Ved korset er vi nær Kristi lidelse og kan grunne over hvordan vi bedre kan bære vårt kors. Korset er et viktig symbol som vi henger også på veggen hjemme. Ved å gjøre korsets tegn bekjenner vi troen vår: i Faderen, Sønnen og den Hellige Ånd.
«I vår Herres Jesu Kristi kors er all vår ros.
I ham er vår frelse, vårt liv og vår oppstandelse.
Ved ham er vi frelst og fridd ut.»