Etter mange år i andre lokaler flytter Caritas Bergen nå inn som leietaker i menighetens lokaler i Nygårdsgaten. Dette er en stor glede for alle parter, selv om det betyr endringer i bruk av både kontorer og andre rom. Caritas Bergen bruker hovedinngangen fra Nygårdsgate 3, et kontor i 1. etasje, og også sambruker med gruppene i menigheten Birgittakjelleren og Krypten. Dette betyr Caritas nærhet i menigheten og større muligheter for samarbeid. Caritas Bergen ble startet av St. Paul menighet, og er ifølge vedtektene St. Paul menighets diakonale organisasjon.
Caritas Bergen er ett av flere lokale ressurssentre knyttet Caritas Norge, som igjen er an del av Caritas Internasjonalis, en av de største bistandsorganisasjoner i verden. Caritas Norge jobber også med bistandsarbeid i fattige land. Den bidrar vi til gjennom innsamlinger på Caritas søndag, adventsaksjon, fastebøsser o.l. De lokale ressurssentre, som Caritas Bergen, tilbyr aktiviteter rettet mot behov for inkludering i samfunnet og i arbeidslivet blant alle, ikke begrenset av tro og livssyn.
Vi ønsker Caritas Bergen velkommen i Nygårdsgaten 3 og snakker om deres arbeid med daglig leder Brendan McNulty og styreleder Erik Andvik (foto).
Hvorfor flytter Caritas nå i Nygårdsgaten?
Lokalene vi leide de siste årene planlegges å bygge om slik at vi måtte finne et annet sted. Økonomisk sett ønsker Caritas ikke å bruke penger på en veldig kostbar leie av lokaler i sentrum. De små ressurser Caritas har til disposisjon må heller brukes på våre aktiviteter. Hvor ellers kunne vi finne et bedre sted enn i menigheten? Vi er takknemlige for å få denne muligheten. Caritas Bergen er St. Pauls menighets diakonale arm og vi ønsker å styrke og utvide det.
På hvilken måte?
I tillegg til aktiviteter i menigheten, som Strikkeklubben, har vi allerede frivillige fra menigheten og fra St. Paul skole som bidrar til norskundervisning og språkkafe. Det er gledelig at elever både fra ungdomsskolen og fra gymnaset har en møteplass for å snakke med innvandrerungdom og -voksne. Det er viktig og nyttig både som mulighet til å jobbe med språkferdigheter, men også til å dele erfaringer rundt det å være «ny i Norge», eller barn av de som kom til Norge. Man får erfaringer ved å bli kjent med de som kommer og lærer både språk og norsk hverdag. Erfaringsutveksling er ofte viktigere enn foredrag og kurs.
Det samme kan man vel si om språkkafe som møtested for voksne?
Absolutt. Det er viktig å være klar over at når folk kommer til språkkafe, så er det kommunikasjon som er viktigst, ikke at det snakkes perfekt norsk. Nettopp erfaringer med å måtte lære norsk som fremmedspråk kan også utveksles. Og gode råd kan gis om hvordan lære grammatiske finurligheter eller hvordan øve uttale av de «vanskelige» vokaler. Og selvsagt kan man også gi mange gode tips om praktiske ting i hverdagen og kanskje dele litt bergensk humor knyttet til nedbørsrekorder!
Er det å forstå at dere oppfordrer alle menighetsmedlemmer til å bidra til språkkafe?
Ja, hjertelig velkommen! Ikke tenk at det bare er de etnisk norske som kan norsk! Og du trenger ikke å være lærer for å bidra til språkkurset eller til Ny sjanse-programmet.
Hva er Ny sjanse?
Dette er et kurs vi kjører på oppdrag fra Bergen Kommune. Det gir grunnleggende kvalifisering og veiledning med deltakelse i arbeidslivet som målet. Programmet heter Ny sjanse fordi deltakere oftest tilhører en gruppe innvandrere som har bodd i Norge en stund, men som ikke klarte å finne jobb, ofte på grunn av dårlige språkkunnskaper. I dette programmet får de både språkopplæring, veiledning til jobbsøking og en del praksis i arbeidslivet. Blant deltakerne er det mange kvinner som ønsker å komme i arbeid etter at barna begynte på skole. Samtaler om diverse utfordringer i hverdagen, om skole, helse, fritidsaktiviteter o.l. er en viktig del av opplæringen og det er klart at medlemmer i St. Paul menighet har mye kunnskap å dele.
Og hvem er deltakere i deres språkkurs?
Det er først og fremst norskkurs på A1-B1 nivå, og et engelsk kurs engelskkurs på A1-A2 nivå. Altså helt fra begynnernivå til nivået som kreves i mange jobber og videre utdanning. Det er mange innvandrere som deltar, både fra Ukraina og andre land. Det er nye innvandrere, men også familier som kommer til Norge etter søknad om familiegjenforening. Noen kurs er gratis, noen har en liten avgift som dekker materialet. Man kan lese mer om kursene på våre websider https://caritasbergen.no/ .
Er det noe mer vi kan gjøre sammen?
Vi vil gjerne se flere fra menigheten som frivillige, eller som deltakere i språkkafe og språkkurs. Vi ser frem til den årlige menighetsfesten i januar hvor Caritas Bergen organiserer lotteri, med inntekten til menigheten. Nå at vi er i menighetens lokaler gir det ny mening å kunne bidra på den måten. Og kom gjerne på besøk og del ideer med oss.