Si meg, hva betyr frihet og rettferdighet?
«Frihet og rettferdighet for de mest sårbare.» Det er slagordet for Caritas Norges´ høstaksjon 2024. Det er utvilsomt vakre ord, men hva betyr egentlig frihet og rettferdighet?
Vi ber filosof Henrik Syse om hjelp til å forstå disse begrepene.
Hva betyr rettferdighet?
– Dersom vi går tilbake til klassisk gresk tenkning, så handler rettferdighet om en balanse i samfunnet, hvor hver gjør det som hver er best egnet til og bør gjøre, og får etter fortjeneste og ordning tilbake for det.
Det som skjer i overgangen til kristen tenkning, og videre inn i moderne tid, er at man får en vektlegging av hvert eneste menneskes likeverd, forklarer Syse.
– I den kristne tradisjonen, selv om man slett ikke har klart å leve opp til det alltid, er det et rettferdighetsbegrep som henger sammen med likeverd. Alle mennesker fortjener å bli behandlet rettferdig. Det betyr ikke bare at man skal få etter fortjeneste, eller straffes hvis man har gjort noe galt. Det betyr at man skal behandles på en slik måte at det reflekterer det grunnleggende menneskeverdet.
Hva betyr frihet?
– Om vi igjen tillater oss å gå tilbake til klassisk gresk tenkning, så betyr frihet at man ikke har en mester over seg.
Syse forklarer at dette ikke viser til fraværet av noen overordnede, slik som en arbeidsgiver eller statsminister, men at du ikke er eid av noen andre, eller hele tiden styres av andre enn deg selv. Det finner vi igjen i moderne frihetstenkning også, sier Syse, hvor veldig mye er knyttet opp mot begrepet autonomi.
– Autonomi betyr jo bokstavelig talt å være sin egen lovgiver.
Det er de ansatte og frivillige i Caritas Norge som skal omsette de flotte ordene i handling. Hva legger de i begrepene rettferdighet og frihet?
Herdis Nundal, leder for innenlandsavdelingen mener frihet har to retninger, og det er frihet til noe og frihet fra noe:
– Frihet for meg, er å kunne gjøre det man vil innenfor noen rammer, selvfølgelig. Men også frihet fra fangenskap, fattigdom og nød.
Joseph Ceville har den ansvarstunge oppgaven med å sørge for at nyankomne asylsøkere får den veiledningen de trenger når de kommer til Norge.
– Rettferdighet for meg, er tilgang til noe vi har rett eller krav på.
Det nasjonale ankomstsenteret som Ceville leder, bidrar til rettferdighet ved å gi asylsøkere informasjon om sine rettigheter og plikter.
– Denne økte kunnskapen gir folk makt til å stille krav, samt unngå mulige anledninger hvor man lettere kan bli utnyttet.
Helena Aanstad er jurist og en av rådgiverne som gir juridisk bistand til folk som opplever urettferdighet.
– Rettferdighet for meg, betyr at alle mennesker får den behandlingen de har krav på, basert på likhet, respekt og anerkjennelse av deres grunnleggende rettigheter. Det innebærer at alle, uavhengig av bakgrunn, skal ha like muligheter til å leve et godt liv, og at ingen skal utsettes for diskriminering eller usaklig forskjellsbehandling.
Mange i Norge tar nok friheten for gitt, mener Aanstad.
– Min mor flyktet fra Iran fordi hennes frihet og rettigheter ble fratatt henne fordi hun er kvinne. Kanskje blir vi først virkelig bevisste på frihetens verdi når den er truet?
Tale Birkeland Hungnes leder utenlandsavdelingen i Caritas. Hun mener rettferdighet i vesentlig grad handler om fordeling:
– Det viktigste ved rettferdighet er fordeling av makt og ressurser. Caritas arbeider både med å myndiggjøre fattige og undertrykte, og med å holde rike og mektige til ansvar for urettferdig fordeling. Vi ser hver dag at dette arbeidet gjør en forskjell.
Birkeland Hungnes mener at frihet henger tett sammen med rettferdighet.
– I Caritas jobber vi for frihet til å kunne spise seg mett, frihet til å skape sitt eget levebrød, frihet fra nød. Bistand kan skape avhengighet og underdanighet, men Caritas over hele verden jobber i stedet på en måte som myndiggjør mennesker.
Ingrid Rosendorf Joys er generalsekretær i Caritas Norge. Hun synes det er fascinerende at svarene varierer så mye.
– Det er interessant å slå fast at begrepene frihet og rettferdighet betyr mye forskjellig, avhengig av hvem man spør.
Uansett er det ifølge Joys åpenbart at alle bør støtte kampen for frihet og rettferdighet. Hun kommer derfor med en klar oppfordring:
– Jeg oppfordrer alle til å støtte årets høstaksjon. Dette er en flott anledning til å vise nestekjærlighet og bidra til at flere får den hjelpen de trenger. Sammen kan vi arbeide for å skape mer rettferdighet, frihet og verdighet for alle.
Faktaboks:
- 733 millioner mennesker lever med sult i verden. Caritas har tiltak som hjelper
- I underkant av 622 000 mennesker lever i utenforskap (utenfor arbeid, utdanning og arbeidsmarkedstiltak) i Norge. Caritas har tiltak som hjelper
Støtt årets høstaksjon!
QR-kode
Vipps: 9308
Gavekonto: 8200.01.93433 merk høstaksjonen
Pengene Caritas får inn i løpet av Høstaksjonen, vil bli brukt der behovene er størst og til tiltak som best vil komme til nytte for mennesker i sårbare situasjoner